Anger Management #2: Serviciile de printing

Cu greu reusesc sa imi aduc aminte un material trimis catre tipar, offset sau digital, unde sa nu fi avut vreodata probleme. Am senzatia ca furnizorii de servicii de printing fie sunt complet dezinteresati de proiectele ce le sunt incredintate, fie angajatii sunt extrem de prost pregatiti.

Oricat de bine ai pregati materialele, trebuie sa te astepti mereu la ceva ce fie nu pot face, fie nu inteleg, fie nu au tehnologia/materia prima pentru a executa. In perioada in care eram angajatul Twenty Advertising, imi aduc aminte ca am schimbat design-ul cartilor de vizita de 3 ori. Neimportant faptul ca de fiecare data s-a folosit acelasi cod CMYK. Daca Gheorghe estimeaza ca 70% da mai bine decat 75%, atunci asa il face. Evident ca ochiul tau vede diferenta, dar el se jura ca asa iese la tipar, ca nu mereu se pupa culorile si tot asa.

Elementele ce definesc brand-urile au importanta ZERO in ochii multora. Nu mai vorbesc despre faptul ca la acelasi furnizor (acum falimentar am senzatia), cu acelasi design, dar la distanta de cateva saptamani, culorile tot ieseau diferit. Rebranding in toata regula.

O alta problema pe care o am cu ei este lipsa totala de initiativa. Recent, o tipografie a primit macheta unui pliant ce urma a fi impaturit in 4. Desi au constatat ca in fisier toate segmentele erau egale ca dimensiuni, desi cele doua din exterior urmau a fi pliate inauntru (iar spatiu de taiere era adaugat suficient), au ales sa le taie la dimensiuni egale, stiind clar ca nu se vor plia OK. Pai bine mai expertilor, daca ati constatat ca asta putea fi o problema si aveati de unde sa mai taiati 2 mm, de ce n-ati facut-o? Ah.. nu e treaba voastra. Treaba voastra este doar sa livrati un material inutil/urat clientului.

Imi aduc aminte de o amica ce lucra foarte des cu tipografiile. Cand faceau cate un fuck-up, ii lasa sa o sune cate o zi, si in final, le raspundea si le cerea un stoc nou, fara probleme, altfel se pot duce dracului ca banii nu-i primesc. Si cum discutam de sume mari, furnizorii nostri faceau sluj.

Daca vrei sa scoti 1000 de carti de vizita, ia-ti adio. Esti un nimic. Calitatea si atentia o primesti de la 50.000 de Euro in sus. Jenant.