Anger Management #3: Stirile pe Twitter

In 3 cuvinte: Nu le vreau!

Nu vreau sa ma urmareasca niciun site de stiri sportive, stiri meteo, stiri politice sau auto pe Twitter. Nu vreau sa ma urmareasca pentru ca 99% habar nu au ce inseamna sa utilizezi Twitter ca o unealta de comunicare.

Zilnic se mai trezeste cate un “StiriNuStiuDeCare.ro” sa-mi dea “Follow”. Aceeasi rutina:

  1. Ii accesez profilul;
  2. Vad o groaza de “urmariti”, putini urmaritori;
  3. Nu vad niciun raspuns adresat vreunui urmaritor;
  4. Nu vad niciun retweet al vreunei stiri interesante din alta parte sau de la un urmaritor.
  5. Rezultat: Ignore!

Dragii mei, cine v-a spus ca Twitter va inlocui RSS-ul, v-a mintit. Not now, not in the near future. Daca vreau stiri fara sa pot purta o conversatie ma abonez la fluxul vostru RSS, unde de obicei am acces la mai mult decat un titlu si un TinyURL. Daca vreau sa imi bat gura de nebun de unul singur dupa ce citesc, ma duc si imi vars oful pe site-urile mari de presa, alaturi de toti membrii de partid si suferinzii psihic.

Nu-mi dati follow. Nu ma vreti cu adevarat. Si ca sa-l parafrazez pe un tiz al meu: “Daca voi nu ma vreti, nici eu nu va vreu”.

Anger Management #2: Serviciile de printing

Cu greu reusesc sa imi aduc aminte un material trimis catre tipar, offset sau digital, unde sa nu fi avut vreodata probleme. Am senzatia ca furnizorii de servicii de printing fie sunt complet dezinteresati de proiectele ce le sunt incredintate, fie angajatii sunt extrem de prost pregatiti.

Oricat de bine ai pregati materialele, trebuie sa te astepti mereu la ceva ce fie nu pot face, fie nu inteleg, fie nu au tehnologia/materia prima pentru a executa. In perioada in care eram angajatul Twenty Advertising, imi aduc aminte ca am schimbat design-ul cartilor de vizita de 3 ori. Neimportant faptul ca de fiecare data s-a folosit acelasi cod CMYK. Daca Gheorghe estimeaza ca 70% da mai bine decat 75%, atunci asa il face. Evident ca ochiul tau vede diferenta, dar el se jura ca asa iese la tipar, ca nu mereu se pupa culorile si tot asa.

Elementele ce definesc brand-urile au importanta ZERO in ochii multora. Nu mai vorbesc despre faptul ca la acelasi furnizor (acum falimentar am senzatia), cu acelasi design, dar la distanta de cateva saptamani, culorile tot ieseau diferit. Rebranding in toata regula.

O alta problema pe care o am cu ei este lipsa totala de initiativa. Recent, o tipografie a primit macheta unui pliant ce urma a fi impaturit in 4. Desi au constatat ca in fisier toate segmentele erau egale ca dimensiuni, desi cele doua din exterior urmau a fi pliate inauntru (iar spatiu de taiere era adaugat suficient), au ales sa le taie la dimensiuni egale, stiind clar ca nu se vor plia OK. Pai bine mai expertilor, daca ati constatat ca asta putea fi o problema si aveati de unde sa mai taiati 2 mm, de ce n-ati facut-o? Ah.. nu e treaba voastra. Treaba voastra este doar sa livrati un material inutil/urat clientului.

Imi aduc aminte de o amica ce lucra foarte des cu tipografiile. Cand faceau cate un fuck-up, ii lasa sa o sune cate o zi, si in final, le raspundea si le cerea un stoc nou, fara probleme, altfel se pot duce dracului ca banii nu-i primesc. Si cum discutam de sume mari, furnizorii nostri faceau sluj.

Daca vrei sa scoti 1000 de carti de vizita, ia-ti adio. Esti un nimic. Calitatea si atentia o primesti de la 50.000 de Euro in sus. Jenant.

Anger Management #1: Agentiile de publicitate si design-ul web

Am un cui cu chestia asta si ma roade de mult o intrebare: De ce unele agentii de publicitate au senzatia ca pot realiza si design web? Sunt satul de layout-uri facute de “maestrul nostru din agentie”. Maestrul vostru din agentie e un DTP-ist extraordinar, complet de acord, dar nu-l pune sa “deseneze” un site! De ce?

Pentru ca va bateti joc de client!

Este greu ca atunci cand nu ai un departament specializat de online/web sa iti iei inima in dinti si in loc sa faci rahatul praf, sa apelezi la o terta persoana (agentie sau freelancer) pentru a executa lucrarea? Da, stiu, “toti banii clientului” dau mai bine in buzunar decat “o parte din banii clientului”.

Si mai am un cui cu serviciile de printing, dar asta in episodul 2.