Din testimonialele 99designs

Cred ca site-ul 99designs nu mai reprezinta pentru multa lume o necunoscuta. In cazul in care ma insel, iata un fragment din propria lor descriere:

99designs is the #1 marketplace for crowdsourced graphic design. We connect 74,507 passionate designers from around the globe with small businesses who need design projects completed. And, we do it in a timely fashion without the usual risk or cost associated with professional design.

Suna fantastic si sunt convins ca pentru multi dintre clientii site-ului, acest marketplace de tip “concursuri de design” este o adevarata afacere. Cu toate acestea, sunt de asemenea convins ca o parte uriasa din clientela site-ului il foloseste exclusiv pentru motivul costurilor reduse, nebalansand calitatea si coerenta conceptelor primite. Ce ma face sa spun asta? Cele 2 testimoniale de mai jos:

“When you hire one designer you’re stuck with their aesthetic and their concept. With 99designs, you get ideas from many different people.”
Valerie Johnson (A primit 36 de propuneri de logo pentru $295.)

“[If I hired a single designer] I would have no guarantee that the actual outcome would have been anywhere near the same.”
Dharmesh Shah (A primit 1335 de propuneri de logo pentru $600.)

Din cele 2 testimoniale pe care 99designs le afiseaza cu mandrie, se poate concluziona extrem de usor ce ii “mana in lupta” pe clienti: cantitate (alegere) si pret redus. Ce este de asemenea important de observat este ca Valerie Johnson este “dezamagita” de faptul ca a alege un designer anume te blocheaza in stilul lui creativ. Sincer, sunt de parere ca tocmai acesta este atuul fiecarui designer, stilul personal ceea ce denota capacitatea lui de a fi original si de a produce lucrari ce se pot diferentia din multime, dar acest lucru nu este important pentru client. Clientul nu te alege pentru ce faci, ci pentru cat faci si pe ce bani.

Pot sa inteleg si fericirea lui Dharmesh Shah. Niciun designer sanatos la cap nu ar fi oferit (nici nu cred ca ar fi putut produce) 1335 de propuneri de logo pentru acelasi proiect, mai ales in banii oferiti. La naiba, nici compatriotii sai care submineaza pietele de licitatie cu produse de calitate cel mult indoielnica la preturi derizorii nu s-ar fi aventurat la un asemenea numar de propuneri+revizii.

Ca sa trag concluzia la care imi doream sa ajung, atata timp cat pietele de tip 99designs nu-si vor corecta politica si nu vor duce in paralel si o campanie de cultura a design-ului, vom asista in continuare la aparitia de proiecte fara identitate. Exista si exceptii, clienti care stiu ce vor si ce sa urmareasca pe perioada competitiei si designeri extrem de talentati care participa, dar mi se pare ca procentul este atat de mic incat se pierde printre uscaturi.

Identitatea nu e un subiect de licitatie in care pretul scade de la mic la derizoriu.

PR exemplar de la Books-Express.ro

In urma cu ceva vreme anuntam aparitia pe piata de carte a traducerii unei carti pe care mi-am dorit-o, “Wally Olins – The Brand Handbook (Manual de Branding)”. Discutiile purtate in zona de comentarii concluzionau faptul ca in traduceri se pierde mult din calitatea lucrarilor, si acolo unde este posibil, varianta originala in limba engleza este de preferat.

Cum site-urile anumitor librarii sustineau ca versiunea in engleza exista pe stoc, am facut turul Bucurestiului incercand sa o achizitionez. Evident ca in ciuda a ceea ce afirmau site-urile, cartea nu se afla pe stoc, ca deh, trebuie sa se vanda mai bine asta in romana.

Intr-o zi, resemnat cu gandul ca va trebui sa astept dupa o comanda internationala, primesc un email de la Bogdana de la Books-Express.ro, email ce incepea frumusel cu “Buna Alex” si continua cu “scuze pentru deranj”. Partea de PR exemplar intervine in momentul in care imi era oferita “fara nicio obligatie” o copie a “The Brand Handbook”.

Cum, mie? De ce? Nu am un blog cunoscut (cel putin in blogosfera romaneasca). De ce tocmai “The Brand Handbook”, in engleza? Pentru ca Bogdana a avut rabdarea sa rasfoiasca paginile acestui blog si sa afle ce imi place/doresc!

Wally Olins - The Brand Handbook

Nici in momentul in care mi-a fost inmanata cartea nu mi s-a sugerat macar o data sa scriu un post despre Books-Express, iar acest post se doreste a fi in primul rand o multumire Bogdanei pentru gestul extraordinar si in al doilea rand un exemplu pentru oamenii de PR de cum se poate contrui/intretine, cu bun simt, o relatie cu bloggerii.

Exemple negative sunt suficiente, la Zoso, la Bobby Voicu, si mi-am dorit mult sa arat ca se poate si altfel.

Si ca fapt divers, cartea merita toti banii, si mai mult.

Site-ul QBKL Media este online

Si uite ca am reusit in sfarsit sa gasesim timpul necesar sa punem la punct micul site de prezentare al QBKL Media. Vorba aia cu mesterul zidar care nu apuca sa-si faca propria casa e reala. Important este ca am avut suficienta activitate pentru a nu avea timp de propriul site pana acum, iar in actualele conditii economice, asta e un lucru bun.

Nu zic nu, mai este de lucru la site, mai sunt elemente care pot fi imbunatatite si idei suficiente, insa pentru moment, suntem multumiti de ceea ce ofera:

  • Un design curat;
  • Strictul necesar de informatie: Cine suntem, ce facem, date de contact;

Pentru moment este online doar versiunea in limba engleza, disponibila la http://QBKL.net, insa lucram si la versiunea in limba romana ce va fi gazduita la adresa http://QBKL.ro.

Site-ul ne-a dat deja si doua motive de mandrie, aparand in:
1. Galeria CSSMania;
2. Sites of the week #49, Abduzeedo.com.

Bookshelf: Wally Olins – Manual de Branding

Aclamat, hulit, controversat, indiferent cum il privesti, Wally Olins este o legenda a branding-ului.

In data de 9 aprilie 2009, la ora 19:00, la libraria Carturesti din strada Arthur Verona 13-15 are loc lansarea cartii “Manual de branding” a lui Wally Olins. Lansarea este formala intrucat cartea se gaseste deja de mai bine de o saptamana in librariile Carturesti.

Wally Olins - Manual de Branding

Return on investment? 112 pagini de cultura si istorie a branding-ului pentru rezonabilul pret de 59,90 RON. Abia astept sa-mi intre in colectie.