Ce e rau in a fi mic?

Nu stiu de unde a aparut ideea asta ca un business trebuie neaparat sa se extinda. Ca plaja de servicii trebuie diversifica. Ca trebuie sa crestem echipa, sa fim mari, sa avem birouri si in orasul X si in Y si daca se poate si in tarile vecine.

Pornind de la treapta cea mai de jos, freelancing-ul, multi viseaza sa formeze studiouri si agentii. Agentiile la randul lor vor sa atace alte tipuri de proiecte si odata cu aparitia acestora, sunt nevoie sa-si mareasca echipa.

Nu zic ca e un lucru rau, daca este facut calculat si cu rabdare, dar parca prea vrem cu toti sa fim “mari”. Ce e rau in a fi mic? Nimic!

Buturuga mica

O sa pornesc de la un exemplu destul de cunoscut printre bucuresteni.

Cati dintre voi nu sunteti familiarizati cu faimoasa “shaorma de la Dristor”? Daca nu ati mancat niciodata, macar ati auzit de la un cunoscut. Ce face shaormeria de la Dristor? In principiu rupe capul McDonalds-ului de vis-a-vis, pe acelasi domeniu de activitate.

La ambele locatii este coada mereu, fara exceptie. McDonalds mai vinde si cate o inghetata de 2 lei elevilor de la scoala de langa, pe cand fiecare vanzare a shaormeriei le baga in buzunar cel putin 15 lei.

Ia shaorma de la Dristor si mut-o langa Mc-ul din Piata Unirii si povestea frumoasa se incheie.

Ti-ai putea imagina “Shaorma de la Dristor de la Unirii”? Sau “Shaorma de la Dristor din Buzau”?

“Mancare in Dristor” este nisa lor, nisa unde oamenii astia ruleaza regeste pe langa concurenta.

Cand e cazul sa ramai mic?

1. Cand anii si experienta din spate te-au pozitionat excelent pe o nisa. Sigur, acest renume te va ajuta sa penetrezi nise noi, insa trebuie sa te pregatesti pentru o cantitate suficienta de reticenta. Actualizarea pozitionarii sau repozitionarea totala cer timp, rabdare si o serie de lucrari ce vor certifica noile competente. Esti gata sa o iei de la 0, sau de la 10-20%?

2. Cand studioul tau de design primeste o cerere de oferta pentru un “proiect mare”. Calculeaza-ti bine pasii! Un proiect mare aduce cu sine cheltuieli mari. Necesita o echipa marita, mult mai mult timp dedicat si poate duce la o scadere in calitatea comunicarii cu ceilalti clienti si a comunicarii agentiei in general. In plus, marele proiect poate fi un caz singular sau chiar un insucces avand in vedere experienta scazuta pe care o ai in a dezvolta astfel de proiecte. Asfel, in loc de boost in afaceri se va transforma intr-o pierdere.

3. Cand tii la, si te mandresti cu relatiile apropiate pe care le-ai dezvoltat cu clientii. Cand esti mandru de faptul ca nu mai esti vazut ca unul dintre “baietii cu site-ul”, si ca ai devenit “consultatul pe online”. Odata cu cresterea, atentia iti va fi solicitata de mult mai multe lucruri si asta se va reflecta in nivelul la care vei interactiona cu fiecare client in parte.

4. Cand pasiunea este inca suficient de puternica pentru a acoperi tentatia de industrializare. Cand vrei sa ai motivatia sa visezi 20 de minute la cum sa pozitionezi o linie, ce culoare sa ii dai si sa treci relaxat prin lista de 2000 de fonturi instalate pana il auzi pe unul dintre ele ca-ti sopteste: “Me, me… pick me! Pick me!”.

Nu e nimic rau in a fi mic, sau mai bine zis, in a fi mare printre cei mici. Sau iti doresti sa fii mic printre uriasi?

Vrei sa fii mare, fa-o cu cap si atunci cand este intr-adevar justificat.