Cica.ro – De ce nu conteaza doar intentia?

Nu l-am intalnit de multe ori pe Bobby Voicu, dar de fiecare data cand l-am intalnit mi-a lasat impresia unui om lucid, care pune pasiune in ceea ce face si care vrea sa faca multe lucruri. Drept dovada, lupta pe care o da cu propriul sau proiect, in eterne schimbari: Blogoree, devenit FTW.ro, devenit recent Cica.ro.

Pe 24 iunie, Bobby anunta schimbarea FTW.ro in Cica.ro, pe baza unei platforme originale (in detrimentul vechiului Drigg), mentionand ca aceasta este ultima sa incercare cu acest proiect.

Scriu acest post pentru a-mi exprima atat uimirea cat si dezamagirea, ambele generate de noul produs. M-as fi asteptat ca Bobby, un prieten si fin cunoscator al fenomenului blogging/online de la noi sau aiba poate mai multa rabdare inainte de a face publica noua platforma, poate mai multa rabdare in a o pune la punct, estetic si functional. De ce spun asta? Hai sa o iau punctual:

  • Numele este departe de a avea o sonoritate placuta. Suna a “caterinca proasta de coltul blogului”. Cu o asa sonoritate, nu poti dezvolta un brand serios.
  • Aspectul grafic al proiectului lasa extrem de mult de dorit, fiind vizibil faptul ca niciun om cu simt estetic in web nu si-a lasat amprenta. De asemenea, amestecul de fonturi, incoerenta meniurilor si optiunilor site-ului ignora multe astepte de user experience si usability.
  • Un view-source ne dezvaluie un cod “batran”, tabelar si neingrijit, cu zeci de comentarii lasate de un Dreamweaver ratacit printre template-uri HTML.
  • Ca utilizator, dreptul la alegere (odata cu mutarea mea automata in noua baza de date Cica, de la FTW) mi-a fost neglijat total, primind automat emailuri cu liste de articole pe care nu le-am cerut niciodata.
  • Si daca nu imi place cum arata si se comporta proiectul, poate imi doresc sa-mi inchid contul. Se pare ca fie nu am voie, fie trebuie sa trimit un mail catre “baietii de la IT” sa ma rezolve.

Acestea sunt doar cateva aspecte remarcate la o scurta privire asupra Cica.ro. Si desi ca orice pasionat de online ii pot intelege si aprecia bunele intentii ale lui Bobby cu acest proiect, nu pot sa nu-mi pun intrebarea: Daca la primele 2 intentii bune, rezultatul nu a fost pe masura, de ce incercam a 3-a oara, cu un produs nefinisat? Un “Beta” trantit langa o sigla (o putem numi sigla?) nu scuza realizarea si nu da valoare dubla intentiei.

Sper sa ma insel, din tot sufletul, de dragul omului din spatele proiectului, care se vede ca depune in continuare efort pentru a comasa o comunitate (sau de a o transfera pe cea din jurul blogului/personalitatii sale) de entuziasti ai blogging-ului, insa cu un astfel de start, nu pot sa prevad un viitor fericit pentru aceasta a 3-a incercare.

Cu toate acestea, va urez succes si sper sa gasiti resursele necesare pentru aducerea proiectului la standardele anului 2010, intr-o industrie in care toti ne mandrim ca suntem ai dracu’ de buni la online, dar rezultatele rar o confirma. Cu mici exceptii, inca parem sa redescoperim perpetuu roata si mereu uitam de finisaje, lasandu-i cate un colt.

Stiu ca este greu in lipsa investitiilor financiare, dar acolo unde acestea lipsesc, trebuie compensat cu investitia timpului. Daca nu dispui nici de una, nici de alta, poate nu e cazul sa pornesti proiectul.