Cum abordezi un blogger?

Tema abordarii unui blogger a fost subiect de discutie in una dintre sesiunile PRForum. Ulterior, invitat fiind la eveniment, Alex Negrea a scris si el despre abordarea bloggerilor.

Cum nu eram unul dintre participantii sesiunii respective, nu m-am pronuntat, dar profit de blog pentru a o face.

Vorbind despre oamenii de PR si metodele de abordare a bloggerilor, in randul celor din urma se manifesta o oarecare reticenta fata ce tehnicile de comunicare folosite de catre PR-isti, reticenta in mare parte indreptatita.

Chiar in timpul evenimentului, o doamna participanta punea intrebarea:

Dar cum putem sta sa personalizam un mailing list de cateva sute de adrese

Raspunsul este foarte simplu. Cand este vorba de bloggeri uiti de mailing list.

Cel mai puternic atu al bloggerilor este “personalitatea”, tonul unic pe care il dau textelor publicate. In jurul acestui “ton” se strang cei ce le urmaresc activitatea. In jurul acestui “ton” se desfasoara orice activitate de comunicare, fie ca porneste de la blogger, sau se indreapta spre blogger.

Ai de dat un comunicat? Vrei sa prezinti o realizare, un produs? Vorbeste pe limba blogger-ului. Vorbeste-i asa cum si el vorbeste celor care-l asculta.

De ce ar fi bloggerii “mai cu mot”?

Spre diferenta de media clasica, bloggerii strang in jurul lor un public mai clar definit. Nu vrei sa trimiti un comunicat unui blogger daca publicul lui nu este in target-ul tau. Cu siguranta comunicatul tau va sfarsi in “Trash” sau “Spam”.

De ce sa nu ii punem in mailing list?

Pentru ca cei care pot contribui real la campania ta de comunicare nu sunt atat de multi incat sa nu iti poti rupe putin din timpul tau pentru a-ti personaliza mesajul.

Blogging-ul in Romania este inca un teren virgin. Cu cateva exceptii, se paseste incet si nesigur. Exceptiile sunt cei care au reusit sa straga in jurul lor majoritatea publicului, sau majoritatea publicului care conteaza.

A trimite un comunicat identic la 50 de bloggeri inseamna a aborda poate de 25 sau 50 de ori acelasi public, in conditiile in care masa de urmaritori a unuia sau a doi dintre acesti bloggeri, se confunda cu masa de urmaritori celorlalti 48 sau 49.

Tinteste unde conteaza. Personalizat.
Tinteste unde conteaza. Personalizat.

Atinge bloggerul unde il doare!

Citeste-i blog-ul. Urmareste-i comentariile. Vezi ce-i trezeste interesul. De cele mai multe ori, relatia cu publicul sau este cel mai important lucru pentru un blogger. De la aceasta relatie deriva toate celelalte beneficii: trafic, advertising si bani, faima, etc.

Vrei sa-i atragi? Ofera-i ceva la schimb. Ajuta-l sa-si imbunatateasca relatia cu publicul sau ofera-i un castig financiar daca obiectul comunicarii tale nu intra in sfera non-profit.

Bloggeri nu stabilesc relatii cu companii

Daca tu angajat S.C. MegaFirma S.R.L. este irelevant pentru un blogger. Succesul comunicarii sta in felul in care tu, Gigel d’Piar, reusesti sa stabilesti o punte comuna cu el la nivel personal. Prezinta-te inainte de toate si fa-o in cel mai uman mod cu putinta. Ti se va raspunde cu aceeasi moneda.

Dupa PR Forum 2009, multi dintre oamenii de PR au remarcat faptul ca bloggerii nu sunt “baietii aia rai din online care te calca in picioare cu orice ocazie”.

Tot ce trebuie este sa stii cum sa-ti adaptezi mesajul la fiecare in parte, iar asta, e treaba ta ca om de PR.