Pozitia oficiala Boom Advertising vis a vis de faliment

Miercuri, zoso anunta falimentul Boom Advertising (merita citit follow-up-ul). Astazi, Boom emit comunicatul oficial din care citez primul paragraf:

Este deja un fapt cunoscut, situatia actuala a publicitatii online din Romania nu este de loc imbucuratoare, inregistrindu-se reduceri ale consumurilor de publicitate pe internet fata de semestrul 1 al anului trecut de 30-40%. Regia Boom Online Advertising a fost cel mai mult afectata de reducerile bugetelor de publicitate ale clientilor, fiind pina in acest an si cea mai mare regie de publicitate online din Romania.

Romani suntem nu? Da, asa ca incepem in stilul caracteristic, cu o scuza: “Jeane, totul merge prost!” Remarc utilizarea lui “de loc” intr-un comunicat de presa, scris probabil de un profesionist PR. Daca aveti dubii:

  • de loc = originar din, de prin partea locului
  • deloc = nicidecum

Trecem peste (si peste scrierea de tip vechi cu î din i), amanunte irelevante ar spune unii, exceptand faptul ca vorbim despre cei ce se ocupa(u) cu promovarea online a imaginii companiilor voastre, publisheri, si deja nu mai am stare sa citesc restul comunicatului.

Avem o scuza de inceput. Avem un concept bazat pe un vechi proverb romanesc: “Pestele de la cap se impute” (“Regia Boom Online Advertising a fost cel mai mult afectata […] fiind […] cea mai mare regie de publicitate online din Romania”), ce imi provoaca o stare de greata. De ce? Nici in ceasul al 12-lea nu renuntam la formulele astea pompoase prin care ne ridicam singuri in slavi.

Lider de piata? Congrats. Care piata? Aia de publicitate? Care publicitate? Facuta unde? Pe ce tarife? Cat se platea la click sau la mia de click-uri? Aha… Si, cum sa creasca piata? Cine sa investeasca in bugete daca nimeni nu accepta tarifele mizerabile?

Nu ma recomand un expert in domeniul publicitatii online, faptul ca am creat cateva bannere nu ma califica pe aceasta pozitie, dar nici nu e greu de observat cu ochiul liber cum se fac jocurile in sferele astea ale liderilor de piata. Asa ca la un comunicat get-beget romanesc, nu pot reactiona decat cu un get-beget zambet de tip “capra vecinului”. Sa fie intr-un ceas bun, poate se mai curata piata!