RNC, RoTLD si propagarea domeniilor in 2009 in Romania

Nu de putine ori RNC-ul si restul organizatiilor care se ocupa de segmentul domeniilor de internet in .RO au fost acuzate de lipsa de transparenta sau comportament “mafiot”.

Pana si termenul contractul care defineste “pe viata” ca fiind valabil pana la noi ordine sau pana cand au chef sa schimbe regulile jocului suna dubios.

Dar problema cea mai mare este administrarea domeniilor, “suferinta” prin care trebuie sa treci pentru a edita datele (nameserver-ele) unui domeniu, pentru a-l transfera sau sterge.

Transferul si stergerea se efectueaza numai pe baza unor cereri “fizice” trimise prin fax, posta sau la sediul organizatiei. Acestea sunt metodele de comunicare in 2009 cu o companie a carui business se deruleaza preponderent in online.

Editarea datelor implica completari de formulare si multa, multa rabdare.

Iau ca exemplu site-ul Caro Hotel pe care l-am lansat recent. De comun acord cu clientul am decis ca versiunea de baza de limba sa fie cea engleza, urmand ca ulterior sa fie dezvoltata versiunea de limba romana si publicata pe un subdomeniu.

La momentul actual ambele versiuni sunt finalizate, dar versiunea de limba romana asteapta de 3 zile “propagarea DNS-uri” amaratului de subdomeniu. Eu astept. Clientul asteapta. Business-ul este “on hold”.

Cand se vor indura de noi? Cine stie. Alo, baieti, venim cu un “cadou”? Who do I have to f*ck to get a subdomain up and running this week?

Daca v-ati pus intrebarea de ce blog-ul acesta este pe un domeniu .com, tocmai v-am raspuns. Iar ca un motiv aditional, in 30 de minute de la achizitionarea domeniului, host-ul era gata, baza de date creata, eventualele subdomenii gata si totul propagat A.S.A.P.

E timpul ca organizatiile astea sa se prinda ca online-ul inseamna INSTANT. Click aici, click aici, codul aici, va multumim! Wam-bam thank you ma’am!