SensiBlu.com se relanseaza cu mandrie. Meritata?

Ce nu am putut intelege niciodata in industria noastra online este nevoia impetuoasa a unora de a se mandri cu absolut orice produc, indiferent de calitate. Personal, cred ca mi-au trecut in aproape 10 ani cateva sute de proiecte web prin mana. Ca orice designer ce si-a petrecut o perioada buna activand intr-o agentie, stiu ca doar o parte dintre acestea sunt demne de aratat.

De ce facem asta? Nu pentru a ascunde “esecurile”. Nu trebuie considerate esecuri, intrucat la baza lor stau multi factori, de multi ori independenti de designer:

  • Ritmul industrial de lucru din unele agentii
  • Presiuni si idei impuse de management
  • Presiuni si idei impuse de client
  • Slaba implementare a proiectului de catre departamentele ce continua lucrul
  • s.a.m.d.

O facem pentru ca acest tip de proiecte nu le consideram definitoare pentru aptitudinile si calitatea muncii noastre.

Ce se intampla insa cand un astfel de proiect devine public, si mai mult, subiect de mandrie in comunicatele de presa cum este cazul recent relansatului SensiBlu?

SensiBlu, where are you?

SensibluLasand deoparte aspectele tehnice precum cele 98 de erori de validare, sau amalgamul de keyword-uri din spatele homepage-ului, raman socat de acest pasaj din comunicatul de presa dat de agentia Friends Advertising:

… noul design a fost realizat astfel incat clientii sa poata regasi si in mediul online imaginea deja cunoscuta din farmaciile Sensiblu.

Pe baza citatului de mai sus va invit la un simplu exercitiu. Realizati un screenshot al site-ului, acoperiti cu alb sigla sau eventual inlocuiti-o cu orice alta sigla ce contine albastru si spuneti-mi daca vin se pare ca noua sigla este iesita din context?

Sunt convins ca nu vi se va parea. Deci, online branding = ZERO. Ah, branding-ul nu sta numai intr-o sigla si o paleta de culori. Inseamna si comunicare, atitudine. Ce folos? Totul trebuie sa fie un pachet, iar noul SensiBlu este un esec de imagine.

In acelasi comunicat se spune ca atentia este orientata catre utilizator si ca noua structura raspunde nevoilor clientilor. Ei bine, cum imi raspunde mie cand pentru a efectua banala cautate sunt fortat sa dau un nou click, sa incarc o noua pagina?

Sincer, intamplarea asta ma mira. Acum aproximativ 7-8 ani am avut placerea sa lucrez la una dintre versiunile anterioare ale site-ului si stiu cata atentie am acordat imaginii lui si elementelor de brand. Ma mira pentru ca pe 27 martie, la PR Forum, A&D Pharma a fost prezenta prin PR Manager-ul sau la o sesiune ce dezbatea comunicarea online. Stiu exista oameni interesati si deschisi acolo si ma intreb, din ce cauza s-a ajuns la un asemenea esec cu care SensiBlu se si mandreste?

Nu cunosc autorii website-ului, dar faptul ca lansarea a fost anuntata printr-un comunicat dat de agentia de publicitate Friends si nu de departamentul de PR al A&D Pharma, ma duce cu gandul la faptul ca ei sunt in spatele proiectului.

Inca o data constat cu parere de rau ca daca concluzia de mai sus este corecta, agentiile de publicitate inca nu stiu sa comunice in online si iau domeniul asta ca pe o joaca de copii. Web inseamna mult mai mult decat “flash-uri” si site-uri de campanie la ciocolata sau virale de prost-gust pe YouTube, dar despre asta mai vorbim intr-un nou post.