Va e mila, v-am luat banii!

Celebra replica din Filantropica este de actualitate si azi. Zi de zi se manifesta in mentalitatea romanilor intr-o forma sau alta, fie ca e vorba de relatiile dintre oameni sau relatiile de business. Face parte din codul nostru genetic.

Drept dovada sta o intamplare de ieri.

Ies sa iau masa de pranz la un local. Hopa sus pe motor si da-i bice pana la destinatie. Odata ajuns la destinatie, vad un loc de parcare (singurul de altfel). Cu bunavointa ar fi intrat si motorul si o masina.

In timp ce-mi parcam frumos motorul, trece pe langa un VW Passat. Mi-am dat seama ca soferul nu e convins ca poate intra langa mine si dadea sa-si caute alt loc (again, alt loc nu mai exista).

Scot motorul din parcare si-i fac semn sa deschida geamul. Il deschide iar eu ii spun:

Hai incoace ca alt loc nu gasesti, dar da-o puuutin mai in fata ca eu am loc sa o bag intre tine si ala din spate si ne descurcam amandoi.

Raspunsul soferului de Passat:

Dar de ce nu o iei tu de aici sa o sui pe trotuar in fata restaurantului?

In concluzie, nu te astepta la multumiri cand faci un bine unui roman. Prost esti ca-l faci. De prost te ia el si indiferent ce-ai face, pentru el e normal sa ii faci loc sau sa-l ajuti, ca in fond, tu ai gresit de dinainte sa apara el la fata locului.

Fara scrupule, fara mila, fara bun simt. Relatiile interumane in Romania.